Product of XSMK Bongawan


U all tgk yang ini. Web ni dibuat utk bekas2 pelajar kt sekolah tu. Selain itu dijemput juga bekas2 cikgu yg mengajar budak2 kt sekolah ni. Mcm nilah lebih kurang jemputannya...

"X SMK Bongawan yang aktif ber internet atu, bah join website ni n kita kongsi2kan kenangan..Juga jemputan Khas kepada guru2 smk bongawan.."

Kalau u all nk tahu bahasa2 kt dalam ni adalah bahasa2 perbualan aku di kampung..Bahasa Brunei. Tk purelah...ada yg campur2 juga. Ok...layannnn di sini.

Pakar oh pakar...

09.07.2009 ; Kami dpt giliran yg ke 25. Giliran semasa ketika itu 17, so ada 7 pesakit lagi yg tk kisah menunggu lama. Yg penting mereka itu semua mahukan jawapan segala persoalan. Begitu juga K.A.M.I. Arif sudah mula gelisah. Nak kan susu kot. Aku gemuruh sikit. Jaja, ntahlah..dia masih senyap dari tadi. Mardiah...hepi aje aku tgk. Dah, aku sendiri tk cerita pasal apa kena pi hospital. Tak apalah, nnt mardiah besar, dia akan tahu sendiri. Atau mungkin melalui blog ini juga...

25, Bilik 1, giliran sudah tiba, takut sudah terasa, lutut ketaq pun ada. Dr. Noor Hazlina, pegawai perubatan yg bertugas. Rasanya blum kawin lagi. Ntahlah, mgkin kot. Gambar aku tk berani ambik. Nanti dia terperasan yg aku syok kat dia. Padahal tak pun...hahaha. Keputusan daripada observation pakar. Rupanya dia bukan pakar, pakar cuma datang tgok x-ray (KMC CT Scan) dan dia blah. Ntah, mgkin mcm tu lah kot prosedurnya. Aku mati2 ingat jumpa pakar.... Tak apalah.

1. ?signifiken, masih negatif...tp kena buat follow up. So kena dtng sekali lagi selepas 3 bulan iaitu pada 3.9.2009.

2. Progres Dev. wafi delay. Patutnya dia dah boleh duduk, atau merangkak atau meniarap. Tapi smpai entri ni aku tulis, dia masih tk mampu buat semua tu. Jadi Dr. tu minta kita refer Unit Pemulihan carakerja di Hospital Alor Star.







3. Untuk follow-up seterusnya dia minta kita refer semula hospital alor star (psychiatry). Dptkan ukuran kepala setiap 2 minggu atau semasa follow-up dibuat dalam tempoh 3 bulan tersebut.

Itu ajelah. Wlu pun resultnya masih none signifiken, kami masih nk tahu juga kalau2 dia (Hydrochepalus) akan jadi lebih serius. Dr. tu pun mention setiap bayi perlu ada cecair tu dlm kuantiti tertentu, tetapi cecair trsebut perlu circulate and observ (mengalir dan diserap) dan perlu balance. Dalam kes wafi, dia sendiri tk tahu kuantiti cecair sbb Brain scan kt hospital seblum tu (masa umur 3-4 bulan) tiada. Sbb tu kena dtng skali lagi pada 03.09.2009.

Aktiviti lepas tu; Lepas je pi GH, kami pi aktiviti santai depan queensbay... lunch dan ambik gmbr kat sini. Saja nk try memory card (Olympus xD Picture Card 2 GB) kamera buruk ku...yg lama dah rosak...atau nk cool down kn lutut ketaq tadi...layannn...

"Close up" Kamera buruk ku...

Ini hasil karya ku yang tak seberapa hebat...tp bagi aku hebatlah jugak. Yerlah...sape lg yg nak puji...klu tak aku sendiri...hehhehehe....


Buah Catur...Dis 2008


Bunga IKEA RM3.80 satu...Mei 2009


"Puting"...November 2008


Mambang pokok...Mei 2009


Itik Toilet...Mac 2009


Kulat...Mei 2009


Kriket Adik Main...Jun 2009

Hphone Bella yg telah rosak...Jun 2009


Mambang Gunung Baling...Jun 2009


Ini tapak iklan tidak berbayar beb... sape2 nk rekemen fotografer jalanan ni contact aku...
Saja nk bagi ada post bulan ni...ada beberapa entri yg aku terpaksa KIV sbb masih tak stabil dengan enviro di tempat baru (opis)... boleh saja buat kt umah....tp komitmen len pulak...antara posting yg aku KIV, keputusan PAKAR GH Penang pasal wafi, Santai depan queensbay"jasamu dikenang", dan 'apa ntah rasanya'...u all layan aje entri 'close up' ni dulu okey.

---Tributes--- ntah ler...

---Tributes--- ntah ler... korang tengok aje kt sini. Ni aku buat khas untuk staf OSC MDB tempat kerja yang akan aku tinggalkan. Bella, Yana, Man, Apit (Hafizullah) dan Ca'ah (zahar)...dan yang lepas Ann dan Pon OSC (Zaifoul) staf osc lepas. Aku nk ucap selamat maju jaya dan semoga u all semua berbahagian dengan apa yang anda ada. Bersyukur.

Sebenarnya nk buat etri asing (add video)... kat blog ni. Tapi dah seharian aku cuba. Tk lepas jgk. Tak apalah...u all tengok aje kt link tu ok. Atau u all klik aje imej bawah nih.


Jumpa kt tempat baru...(baru ker?).

Cuti Hujung Minggu; Part Finale: Tercapainya hajat...

U all layan gambo ni ajelah eh... malas nk citer. Citerpun bukannya u all nk baca..huhuhu.
(semua gambo mandi tidak dapat ditunjukkan atas nasihat awek, kerana tdpt capture yg memaparkan unsur 18 SX..huhuhu..terutamanya akuler...)

Apapun..hajat kami dah tercapai. Alhamdullilah.







video

video
____
Cuti Hujung Minggu
- T.A.M.A.T -

Cuti Hujung Minggu; Part II : Bayview Beach Resort atau Bayview Hotel?


Habis tengok wayang kami terus ke hotel. Hotel tu kt Batu Ferringgi. Awek ada sebut 'Bay View Hotel"katanya. Aik...mcm tak betui aje. Dari semalam dah rasa mcm tak betui. Sbb apa?...ntahlah. Setahu aku Bay View Hotel ada kt Georgetown aje.

"Ha...sah btul...awek aku mention nama hotel tu tak betul...hahaha. Sebtulnya Bayview Beach Resort Penang bukan Bayview Hotel. Klu bayview mmg kt G'town. Tk apalah, yang penting jalan nk pi sana betul. Telinga aku hmpir cair sbb dari tadi Mardiah dok tanya, bila nak pi hotel. Ibu pun dah beli google kat parkson tadi. Ntah sbb apa. Rasanya adalah tu...rungkai hati. Biarlah dia. Dari G'town ke Batu Feringgi ambik masa dalam 20 minit hingga 1/2 jam. Sampai Hotel tepat jam 4. Check in.

Sbnrnya, awek dah booking hotel ni 2 hari sebelumnya. Dah mention tarikh 3 julai. Tp rekod kt hotel 31 Julai. Mangkuk betui. Nasib baik bilik banyak lagi. Klu tak.....(u all fikirlah sendiri).

Mardiah dari tadi tak sabar nk mandi kolam. Tujuan kami datang sini pun semata2 nak mandi. Tapi bukan kolam, mandi pantailah. Tu yang cari hotel yg dkat pantai. Kami nak rendam Wafi kt air laut. Org tua kata klu nk bagi kulit baby sembuh n elok (dari ruam atau radang kulit) rendam kt laut..huhuhu. Betui ker?...Aku dh google kat ternet, try cari, tp tak jumpa pun. Mybe, tak publish lg kot. Anywy, yg penting kami mncuba. Ntah org tua mana yg aku dengaq, aku tak pasti. U all jgn pulak percaya sngt. Kami tk rugi apapun. Jgn esok kuar metro edisi penang; Pantai Bt. Feringgi: Ubat Ruam (sumber kat aman?.. haah...blog ni lah yg ditulis kecil dipenjuru kiri sblh atas bawah tajuk berita). Mampos aku. Kami tk apa, dpt jalan2 bak kata awek. Jalan2 beb. Dia sponsor wei. Hotel 4 bintang tuh...Kononnya aku ada kata b'4 tu, smpena hadiah bsday dia...hahaha. Tgk, mai sini....dia yg kena 'seret'. Tp sbnrnya dh lama plan. Cuma hari ni yg dpt pi. 2 minggu sblmnya, Wafi demam dan ada hal sikit. Tq Ibu kerana menaja pakej percutian ini..hehehe love u.

Sepanjang perjalanan wafi tido, Mardiah tk abih2 tanya bila nak sampai. Aku plak, sibuk dok fikir wujud ker hotel tu kt Bt. Feringgi nih. Sempat mardiah tido seround, Ibu was-was....tup..tup semua dah settle. Msuk bilik aje, mardiah dah ready nk mandi...mmg teruja betul budak ni klu pi hotel. Terutama hotel yg provide swimming pool. Layan...




















(bersambung...)

Cuti Hujung Minggu; Part I : GH Penang dan Plaza Gurney

Selesai perkara di GH Penang, kami terus ke Plaza Gurney. Appointment ngan pakar Neurological Surgery. Kena postpond. Pakar memang tak ada masa tu. Pakar tu cuma ada pada selasa dan khamis. Aku dan awek decide ambik khamis. So, khamis depan 9 Julai 2009, jam 10.30 pagi. Dah set ngan awek kena cuti...hopely, tk ada apa. Walaupun masih risau dan tertanya2. Kenapa Neurological Surgery? Apa Neurological Surgery? tak apalah tunggu khamis ni. Wafi sebenarnya sihat luaran, cuma kami nak bagi puas hati sbb tengok dev. progress Wafi mcm lambat sikit. Tak mcm baby biasa. So, untuk langkah awal, kami jumpa pakar, nak tahu apa katanya. Doakan kami mudah-mudahan Arif Wafi tak ada apa. Pasal Neurological Surgery tu u all google kt sini. Baca ajelah utk pengetahuan. Sebenarnya, masa umur wafi 3 bulan dulu, kami ada buat brainscan, dr pun mention pasal ada cecair dalam otak (water on the brain) atau Hydrocephalus. Baca sini. Dan kesan Hydrocephalus disini. Sebab tu nak refer pakar. Lagi pun ia atas advise Tok Wan Wafi (Tok Wan adalah salah sorg dr kt KMC. Dr. Razif, Kedah Medical Center. Kami selalu berjumpa dia dan sbb itu kami gelar dia Tok Wan Wafi..huhuhu)...beribu habis wei. Klu ada ibu bapa yg ada pengalaman, just share ngan kami.

Kami teruskan dengan aktiviti cuti hujung minggu kami. Makan tengah hari seh. Baru jam 12.15 t/hari. Check ini hotel jam 3 - 4. So ada masa jalan2 kat Gurney. Entah mcm mana aku terlepas cakap pasal citer carton animation kt wayang. ICE AGE..."Yea...yea...ayah nak tengok wayang citer Ice Age, bleh tak"? Ok, jom. Awek ngan wafi, gi shoping. Aku ngan mardiah tengok wayang. Show jam 1. Layan. Best memang best. Yang tk best kami ambik show 3D, aku memang tk berkenan nak kena pakai spek 3D tu. Naik pening kepala. Tk dah trambik yg tu, layan ajelah. yang penting mardiah gumbira. Dan dia tunjuk dengan perkataan "Wahhh". Klu dia dah kata mcm tu, kira oklah tu.
(bersambung...)

Tak sampai hati nak tengok...

Hari ni kami balik dari Penang. Mengisi aktiviti hari cuti hujung minggu seperti yang kami dah pelan. Aku ada sebut dalam post lepas di sini. Juga aktiviti yang tertangguh dan tertunggak dalam entri ini (Misi Kedua). Penat.

Sementara tunggu entri bercuti di Penang yang mungkin aku akan postkan esok atau lusa. U all layan entri sahabat ni (http://chykshsygku.blogspot.com). Sian tengok baby tuh. Tak terkata. U all baca aje cerita yang dia nak sampaikan di sini. Ambil iktibar untuk aku, anak-anak aku, dan anda semua.

Bangang 124 km...Bengang 15 km

Hari nih aku bangun lewat sikit. Khamis kena pakai batik. Esemen, aku nampak kacak hari ni. Sememangnya hari-hari aku nampak kacak. Itu aku kata. Kalau orang kata mingkin lain. Oklah, pagi tadi bukak aje gate, aku nampak lain mcm sja pagi nih. Lailaturkadar !!!. Mangkuk, ni bukan ramadhan dah. Meter air 'lenyap'. Lah sapa plak buat part time david copperfield magic tricks nih. Ehh...menyusahkan.

Menyedapkan hati yang dh bangang nih. 'Sabar saja, esok aku settle'. Dengan harapan...boleh selesai. Dalam perjalanan ke tempat kerja, rasa bangang masih tersisa. Meluncur dengan naza suria hitam metalic kelajuan 110 km/h jarak 62 km. Sebelum kluar tadi, aku ambik bil air bulan lepas, blkangnya pasti ada no aduan kehilangan atau kecurian. Memang ada pun, panggilan aku hanya berjawab dlm jam 8.05 pagi. Iaitu sudah aku memandu sejauh 62 km ke pejabat.

"Encik kena buat laporan polis, lepas tu bwk laporan tu ke pejabat kami di Sg. Petani dekat SP Inn." Yer aku tahu pejabat tu, aku tahu di mana SP Inn, AKu tahu itu semua. Yang aku baru tahu, esok ngan sabtu cuti beb. Depa cuti. Bila aku nak settle ni?. Bangang No. 1, meter tak kena curi, tapi JBA (Jabatan Bekalan Air) ambik. Bangang No. 2, aku terlupa yang aku kena tukar nama pemaju kepada nama akulah... Bangang No. 3, eh pasai apalah tk bagi notis, atau call pemaju tuh, tanya no. tel aku kah. Bukan tak boleh. Zaman IT, semuanya perlu pantas, semuanya boleh capai sekelip mata beb. Habislah aku, sahih awek aku akan bagi satu lagi bangang kat aku...fuhhh. Harap2 mood dia baik hari ni. Malam jumaat beb. Nasib baik rumah tu ada tangki air. Tp boleh tahan sampai bila?,..husss..kur semangat. Kini apa yg aku harapkan, hanya pelan aktiviti oversea jumaat sabtu. Lega. Tak gaduh guna air time tu. Jangan aktiviti tu tak jadi sudah. Dibuatnya, aku kena angkut air tasik berhampiran rumah....Woi...Air woi, jgn buat main. Ko ingat boleh masak guna air liur. Kalau letrik boleh gagah lagi.

Nak tak nak aku kena settle hari ni jugak. Selesai urusan di pejabat, kini aku memandu sejauh 62 km lagi untuk ke rumah mengambil dokumen apa yg patut dan terus ke pjabat JKR (Air) di Jalan Kolam Air. Settle jam 12.00 tepat.

Kini aku menungggu...meter dipasang semula. "En, kami tk janji hari ni, sbb org yg bertugas tu dah kluar, ahad ni kami pasang kalau hari ni tak sempat...boleh?"

Grrgggggggggggggggg....ah..ahad la pulak. 15 km aku balik rumah dengan perasaan BENGANG.

p/s: harap2 depa sempat pasang hari ni.

Tringin nk mandi kt pantai...fuhhh

Bah, kali nik K.A.M.I brkurapak dlm loghat brunei. Nyatu tah, klu inda brapa paham tu, kamu tanya sajalah bah. Gambar2 ani diambil masa bercuti di Sabah (balik kampung), Ku rasa tahun 2006 brangkali. Inda ku brapa perasan. Lama sudah inda mandi pantai, siok aku liat gambar2 ani. Bah, tantang banar2. Ku rasa inda payah paham. Liat gambar sudah. Semasa bercuti di Pulau Manukan .




Teringin kan mandi pantai...

 
Copyright 2009 Blog K.A.M.I All rights reserved.
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Blogspot Templates From Wordpress Theme by EZwpthemes